Waarom zou je moeilijk doen?

Afgelopen week plakte een milieuactivist zich met tweecomponentenlijm vast aan de tafel van een talkshow-host. Hij vroeg daarmee aandacht voor het klimaat. Zijn actie riep veel reactie op. ‘Is het wel geoorloofd om zo’n talkshow te verstoren? Het is buitenproportioneel!’ vond de één. Terwijl een ander grappenderwijs opmerkte: ‘Ik moet er niet aan denken om 10 uur vastgeplakt te zitten aan zo’n talkshow-host’. Ik vraag me af: ‘Waarom zou je zo moeilijk doen?’.

Jelle de Graaf van Extinction Rebellion geeft aan: ‘Ik doe dat omdat het leven op aarde op het spel staat’. Als er zoveel alarmerende rapporten zijn verschenen en zoveel beleidsvoornemens gemaakt en de verstoring van de aarde nog steeds doorgaat kan het niet anders dan dat hij met zijn organisatie met scherpe publieksacties de aandacht voor het milieuprobleem vragen. Ze proberen het wel zo te doen dat mensen geen schade oplopen.

Moet je inderdaad zo moeilijk doen? Bij sommige mensen die ik de afgelopen weken ontmoette, merkte ik eenzelfde stemming op van ‘Waarom gebeurt er niets?’ Zij vonden het een verademing dat in mijn cursusboek verduurSamen met Franciscus het gaat over een vrolijke en duurzame leefstijl, die je ook levensgeluk kan brengen.

Ik moet denken aan het oude bijbelverhaal van Naäman dat ik afgelopen week las. Een legeroverste leidt aan stress en huidproblemen en gaat bij een profeet van het vijandig buurland te rade hoe hij kan genezen. De profeet, die hem niet eens te woord staat maar een bediende stuurt, geeft hem opdracht om zeven keer kopje onder te gaan in de rivier de Jordaan. Het is alsof een beroemde dokter je vraagt zeven keer kopje onder te gaan in de Vecht. Zouden wij dat doen? De generaal is aanvankelijk ontzettend kwaad. Zijn bedienden geven aan: ‘Waarom niet, als hij iets heel moeilijks had gevraagd dan had je toch ook gedaan? Waarom moeilijk doen?’

Dat is ook hoe ik sta in het klimaatprobleem. De oplossing is om niet zo moeilijk te doen. Waarom zou je kiezen voor bijvoorbeeld een verre vliegreis of ingewikkeld vermaak in een pretpark als je ook kunt varen op de Vecht, of lekker met je voeten door de herfstbladeren kunt banjeren?

Dat neemt niet weg dat het milieuprobleem urgent is, dat voelen wij allen in deze uitzonderlijke warme herfstweek. Als we allemaal wat eenvoudiger leven dan is er minder fossiele energie nodig. 

En wat ik dan van de lijmactie vind? Door alles wat ik de laatste tijd lees over de grote gevolgen van bijvoorbeeld de opwarming van de aarde, kan ik het me goed voorstellen dat de Graaf hiertoe kwam. Of het effectief is? De tijd zal het leren. Wat wel effectief is om duurzaam en met plezier te gaan leven. Doet u mee?

Ds. Corinne Groenendijk

Geplaatst in Blog.