Update over Oekraïense kinderen van Children’s Path in Polen

In een eerder bericht hebben wij verteld over onze jarenlange betrokkenheid bij het kindertehuis Children’s Path in Velyki Mosty, Oekraïne. Een kindertehuis voor weeskinderen maar ook voor kinderen waarvan de ouders door verschillende redenen, niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen. Op 2 maart jl. zijn deze kinderen en een aantal verzorgers gevlucht naar Polen en hebben wij ze in maart een bezoek gebracht.

Nikolay, de directeur van Children’s Path was gevraagd om met de kinderen naar Amerika te komen. Een Baptiste Gemeente in Springfield, Missouri wil zolang de oorlog duurt onderdak bieden aan de kinderen en hun verzorgers. Echter toestemming om daar met de kinderen heen te gaan is er tot vandaag nog steeds niet. Alle 31 kinderen, vier verzorgers en Nikolay zijn nog steeds in Rabka Zdroj in Polen.

Toch is er veel gebeurd. De kinderen zijn helemaal ingeburgerd op een school in het dorp, ze hebben veel steun gekregen in Polen en plaatselijke initiatieven zoals bijvoorbeeld een speciale demonstratie van de lokale brandweer zorgen voor een beetje vertier. 
Triest nieuws uit Oekraïne voor twee kinderen dat hun moeder overleden is en zij geen mogelijkheid hebben gehad om afscheid te kunnen nemen. Constant zieke kinderen, ze zitten met elkaar in kleine ruimtes dus besmetting is soms moeilijk te voorkomen.

En het feit dat de grote vakantiewoning waar ze al enige tijd verblijven in de zomermaanden verhuurd is aan grote groepen en seizoenarbeiders gaf onzekerheid.

De 60 vluchtelingen die ook in deze grote vakantiewoning zaten zijn vertrokken om elders een onderkomen te vinden. De eigenaar van de vakantiewoning heeft zijn eigen huis aangeboden als tijdelijk zomerverblijf. Dit is natuurlijk prachtig maar betekent wel nog minder ruimte en nog meer kinderen in één kamer. Toch is dit momenteel de beste optie.

In het kindertehuis in Velyki Mosty, Oekraïne worden nog steeds tijdelijk vluchtelingen uit het Oosten van Oekraïne opgevangen.

Afgelopen Pinksterweekend is Lena, één van de verzorgsters, een paar dagen bij ons op bezoek geweest om even bij te komen. Met Laurens heeft zij zaterdag 4 juni jl. een bezoek gebracht aan onze kerk waar op dat moment de band van de Ontmoetingskerk aan het oefenen was. Voor de muzikale Lena een warme ontmoeting en na de herkenning van het lied ‘Tienduizend redenen’ heeft zij zelf ook even in het Oekraïens meegezongen. (Zie het filmpje)

Zondag eerste `pinksterdag zijn wij met haar naar Bremerhaven gereden. Daar verblijven haar zus en zwager met 4 kinderen in een vluchtelingenopvanghuis. Een emotioneel weerzien. Voor ons nog duidelijker hoe schrijnend de gevolgen zijn van de afschuwelijke oorlog. Vorig jaar augustus hebben wij met deze familie een uitje gemaakt naar de Karpaten in Oekraïne en bij hun te gast geweest en nu…leven ze in twee ‘slaapkamers’, gedeelde keuken en sanitair. Douches buiten, wat met een gehandicapte jongen ontzettend behelpen is.

Twee dagen hebben wij wat vreugde kunnen brengen en een lach op de gezichten van de kinderen. Dinsdag 7 juni hebben wij Lena met een tas vol kaas, hagelslag, thee en stroopwafels weer naar het vliegveld gebracht.  

Wij zijn inmiddels gestart met het oprichten van een Stichting, zodat we ook in de toekomst hulp kunnen blijven bieden.

De opdracht voor de acte van oprichting van ‘Stichting Heart for Children’s Path’ is gegeven.

Wil je wat meer over onze Stichting in oprichting weten of over de kinderen mag je het altijd vragen. Ook steun vanuit onze diaconie en de opbrengst van de collectes tijdens de vredesgebedsdiensten hebben wij mogen schenken aan de kinderen. Namens Nikolay, de verzorgers en de kinderen heel veel dank!

Stichting i.o. Heart for Children’s Path
Laurens, Romee en Ida Verkerk

       

                                                                              

Geplaatst in Nieuws.