OH, ds. Els Rooseboom, Pasen

Open Hof, Kerkweg 60, Maarssen.  Voorganger ds. Els Rooseboom.
Inz. Werelddiaconaat Kerk in Actie: Moldavie – Kerk helpt kwetsbare mensen, 2e collecte kerk (en eredienst) en 3e collecte onderhoud gebouwen.

Deze viering wordt live uitgezonden via KerkTV en ’s middags om 15:00 uur uitgezonden via RTV Stichtse Vecht, Ziggo kanaal 44, Caiway kanaal 12 en KPN kanaal 1332 of internet: http://live.rtvsv.nl/tv/

Zondag 9 april, paasfeest
Van oorsprong is Pasen een heidens feest. Heidens wil zeggen: niet-joods/-christelijk. Volgens sommige cultuurhistorici is het ontstaan uit een feest ter ere van Astoreth, een godin van de vruchtbaarheid; iets wat belangrijk was en is voor het voortbestaan van mens
en dier. Gevierd werd dat met de lente de zon terugkwam en de natuur ontwaakte uit de winterse dood. Zij gaat weer groeien en bloeien en vruchten geven. De “wereldse” kleur van Pasen is dan ook geel: de kleur van de zon. De haas en het ei waren symbolen van deze godin. Het verhaal gaat dat de Paashaas eigenlijk een vogel is, die zich zo had misdragen dat hij voor straf werd veranderd. Nog maar één keer per jaar mag hij eieren leggen, die hij goed moet verstoppen. Een eeuwenoude traditie is dan ook het verstoppen van Paaseieren. Een traditie die iedereen aanspreekt –kerkelijk of niet-kerkelijk- is ook het beschilderen van eieren. De heldere kleuren waarmee eieren worden beschilderd zijn een weergave van het zonlicht. Andere deskundigen beweren dat Pasen afstamt van een feest voor Eastre (vergelijk het Engelse woord voor Pasen: Easter), godin van licht en lente. Met het feest wilde men de demonen van de winter verjagen. Daartoe werden grote Paasvuren aangestoken.
Ook een versierde Paasboom of -tak behoort evenals de Kerstboom tot een oude traditie. De boom is sinds mensenheugenis het symbool voor leven. De levensboom komt in allerlei godsdiensten voor, ook in “ons” Genesis-verhaal. In de kerkelijke versie wordt met Pasen de opstanding van Jezus herdacht en gevierd. Een opstanding die ook ons geldt!
De kerkelijke feestkleur is wit. In wit zitten alle kleuren van het licht. De grote overeenkomst tussen het heidense en het kerkelijke verhaal schuilt in de symboliek. In beide gevallen gaat het om een nieuw begin, nieuw leven: Het herrijzen van de zon, het herrijzen van de natuur en het herrijzen van Jezus en in navolging van hem ook van ons!
In ieder geval is Pasen een vrolijk feest! We gaan het met elkaar vieren! De lezing is uit de Bijbel in Gewone Taal: Het Paasevangelie volgens Matteüs 28: 1 t/m 10 en we zingen veel mooie Paasliederen.
Tot ziens!
Ds. Els Rooseboom, Drachten

|||::
Kerkweg 60, 3603 CM Maarssen, Nederland