DK, ds. Dick van Arkel, Kerstnachtdienst

Dorpskerk, Kerkweg 19, Maarssen. Kerstnachtdienst. Voorganger ds. Dick van Arkel. M.m.v. het koor Upstairs. Inz. Plaatselijk werk Diaconie: Voedselbank.

Deze viering wordt live uitgezonden via KerkTV en om 00:00 uur uitgezonden via RTV Stichtse Vecht, Ziggo kanaal 44, Caiway kanaal 12 en KPN kanaal 1332 of internet: http://live.rtvsv.nl/tv/


Kerstnacht, 24 december

Deze kerstnacht brengen we ons te binnen dat 800 jaar geleden de kribbe voor het eerst tot (levende) kerststal werd.

Greccio is een klein dorp in de bergen van Italië, op zo’n 90 kilometer van Assisi.

In de dagen van de Advent in het jaar 1223 verbleef de Franciscus daar enige tijd in een klooster van de orde die hij zelf had gesticht. Ver weg van de bewoonde wereld, in een dorp, niet zo makkelijk bereikbaar en omgeven door bossen en bergen.

De bevolking van Greccio vroeg zich af waarom God zo vaak onzichtbaar was, eigenlijk net als 800 jaar later in onze tijd van crisis en oorlog. 

Franciscus had daar een antwoord op dat tot op de dag van vandaag door de hele wereld zichtbaar is: de kerststal. Hij vroeg de dorpsbewoners een os en een ezel te regelen, met stro en een kribbe. En hij riep de mensen ook op om met fakkels te komen.

Daar stonden ze dan, midden in de kerstnacht, de eenvoudige mensen van een vergeten dorp, hoog in de bergen, met fakkels in het donker. Franciscus hield van een geloof dat zo concreet mogelijk moest zijn om het wonder van God die ons leven komt delen in het kindje Jezus echt te ervaren. Iedereen werd er stil van. Stil van verwondering. Want in die stilte konden mensen ervaren dat een kwetsbaar kind mensen nodig heeft, een gemeenschap. 

En in die stilte mochten ze meemaken dat het licht het kan winnen van het donker van alledag en dat midden in de schepping mensen geheeld worden in hun verdriet, in hun angsten, zorgen en in hun armoede. 

Onze wereld heeft die stilte en verwondering van die eerste levende kerststal meer dan ooit nodig, zo lijkt het.

Welkom in de kerstnachtdienst; een verhaal over hemelse goedheid, exact 800 jaar na de eerste kerststal van Franciscus in Greccio.

Deze kerstnacht is ds. Dick van Arkel onze voorganger.

|||::
Kerkweg 19, 3603 CL Maarssen, Nederland