Graspaden rond Oudewater

Een elftal wandelaars vertrekt zaterdag 4 september vanuit Oudewater over de Tiendweg richting Gouda. Direct na het begin ontvouwt zich het overweldigende polderland van het Groene Hart. Een soms hobbelig graspad met overstapjes en aan beide kanten sloten en knotwilgen. 

Na vijf kilometer is het tijd voor verandering en buigt het pad zich naar Hekendorp, bekend vanwege een gebeurtenis uit de geschiedenis toen het nog Goejanverwellesluis heette. Dit is de plek waar prinses Wilhelmina van Pruisen werd gearresteerd (1787). Ze reisde van Nijmegen naar Den Haag om haar man Prins Willem V terug aan de macht te helpen, nadat hij door de Patriotten was verdreven. Het mocht niet baten. Uiteindelijk kwam hij even aan de macht. Maar daarna vielen de Fransen Nederland binnen en moest hij vluchten naar Engeland, waar hij overleed. 

Vanaf dit historische punt maken we een rondje om het smalste gedeelte van de Hollandse Waterlinie. Dat is een oude zelden gebruikte verdedigingslinie die hier maar 500 meter breed is. Terug in Hekendorp, rusten we uit op het terras van het plaatselijke eetcafé. Met pal ernaast een schandpaal, met daarop een beeld van een niet geblinddoekte Vrouwe Justitia. Het is een paal waar een wetsovertreder aan werd vastgebonden en tentoongesteld aan de bevolking. 

De route terug is minstens net zo mooi: het jaagpad langs de Hollandse IJssel. Daar worden we plotseling eeuwen terug geplaatst bij het zien van een trekschuit met twee enorme paarden. Verder is het verkeer op de IJssel louter toeristisch. 

In de verte doemt de zadeldaktoren van Oudewater na anderhalf uur weer op. Het stadje ligt ingeklemd in een bocht van de Lange Linschoten en de IJssel. We lopen even de stemmige oude Sint-Michaelskerk binnen waar een organist en pianist aan het repeteren zijn voor een concert. Daarna wandelen we langs de heksenwaag en het stadhuis, beiden uit de zestiende eeuw, weer terug naar onze auto. 

De volgende wandeltocht zal zijn op zaterdag 16 oktober. Met de trein van 9:02 uur richting Rhenen. Een mooie gelegenheid om de herfstbossen eens op te zoeken. 

Piet Vellekoop, e-mail

Geplaatst in Nieuws.