Leven naar het kloosterritme

Ons leven is druk. De hele dag zijn er impulsen die op je af komen. Hoe leef je een ontspannen en toch mooi gevuld leven? Dat is voor velen van ons een hele zoektocht, mezelf incluis. In coronatijd, zo vertellen verschillende mensen me, lopen privé en werk helemaal door elkaar heen. Een moeder met kinderen verzucht: ‘Het is erg gezellig, maar ik heb het gevoel dat de dagen zich maar aaneenrijgen en er geen tijd is even tot rust te komen’. Een ander meldt: ‘Als ik overdag te weinig gedaan heb doordat ik de energie van mijn collega’s mis, ben ik geneigd ’s avonds weer de laptop te pakken.’ Voor je het weet zit je in een cirkel waarin je geleefd wordt.

Het bijzondere van het kloosterleven is dat het een strak leefritme heeft. ’s Morgens gaat de klok voor het ochtendgebed en start de dag met even bezinnen, mooie liederen zingen, teksten horen en stilte. Derksen, die jarenlang directeur was van het gastenverblijf bij een klooster vertelt dat hij daar ook vaak groepen jongeren ontving. Je zou denken dat ze de strakke tijden als dwingend ervaren, maar opvallend genoeg ervaren velen het als iets heilzaams. En ze proberen iets ervan mee te nemen in hun dagelijks leven.

Het heeft alles te maken met de kern van de kloosterregel van Benedictus: ‘Luister en reageer van harte’. Luister goed wat een situatie, wat elk uur van je vraagt. En reageer dan vanuit je hart, richt je aandacht er helemaal op. Dus niet zo van: ‘ik zal het wel doen maar ik heb er geen zin in’, of ‘ik zou liever in de zon zitten’. Maar als je het doet doe het dan zo dat je er lekker aan werkt. Het klinkt als een open deur. Toch zijn we veel tijd van ons leven bezig met napruttelen over wat je had willen zeggen of vooruitdenken wat je allemaal voor grootse of leuke dingen kunt doen. Zo zijn we niet bij wat we nu aan het doen zijn. 

‘In de coronatijd heb ik wel meer tijd dan anders, vertelde iemand me, ‘maar toch ontbreekt me de rust om er iets goeds mee te doen’. De truc uit de kloosters is, dat je je ziel blijft voeden, elke dag. Met een mooie wandeling, of even lummelen, stille tijd houden, eten koken, sporten of waar jij ook maar inspiratie van krijgt. Probeer in verbinding te leven met wie jij bent en wat je bezielt. Dat is meer dan een hoogverheven ideaal. Je doet het door je dagen in een leefritme te leven, met telkens tijd voor wat je aandacht vraagt en voldoende ontspanning en voeding voor je ziel op zijn tijd. Een fijne dag en week gewenst.

Ds. Corinne Groenendijk

crgroenendijk@hetnet.nl

Geplaatst in Blog.