Corona en vakantie

De afgelopen weken hebben we steeds meer versoepelingen in de coronaregels gezien. Zozeer zelfs dat we ons ook weer konden verheugen op een buitenlandse vakantie. Andere geluiden vertellen ons echter dat het helemaal nog niet zo goed gaat met de corona. Maar wat is nu waarheid?

Nu ik met pensioen ben en slechts twee minibaantjes heb in Tienhoven en Maarssen, zoals u inmiddels weet, kan ik uitgebreid de kranten lezen. En ook de nieuwsuitzendingen op de televisie volgen. Weken geleden vertelde een personeelslid van een gerenommeerde vliegmaatschappij hoe veilig vliegen is. In het nieuwe normaal moeten wij anderhalve meter afstand houden maar in het vliegtuig mogen we gewoon bil-aan-bil zitten. Er is geen vuiltje aan de lucht vanwege het perfecte afzuigsysteem. Een gerenommeerde Amerikaanse professor in de luchtcirculatie heeft echter uitgelegd hoe onveilig vliegen is; wat de corona betreft dan. Zitten in een vliegtuig is volgens hem één van de meest risicovolle plaatsen om het virus op te lopen. Wie moet ik geloven?

Het aantal besmettingen is inmiddels weer verdubbeld in Nederland. In België spreekt men deze dagen al van een tweede pandemie. Het is zelfs zo bij onze zuiderburen dat ze afzien van de aangekondigde versoepelingen en men nieuwe maatregelen heeft afgekondigd. Ook in Nederland hebben een aantal veiligheidsregio’s de teugels aangetrokken het afgelopen weekend. Het reisadvies naar Kroatië, Barcelona, Lissabon en andere oorden is inmiddels weer aangescherpt. En wie weet moeten we aan het einde van de week allemaal een mondkapje dragen…

Momenteel ben ik campingpastor op een mammoet-camping in Noord-Brabant. De regels zijn duidelijk: overal wordt verteld over de hygiëne en de anderhalve meter. Maar met het toepassen van het een en ander is het toch wat anders gesteld. Op het badstrand bij het meer is het druk, in het zwembad niet minder, het restaurant gaat redelijk, maar bij de visboer en in de winkel, bij de toiletgebouwen en de visvijver is er geen doorkomen aan. 

Beroepshalve ben ik een paar maal ingepakt om mensen te bezoeken op corona-afdelingen waar verder niemand mag komen. Het is een ervaring die ik nooit meer vergeet. Hoe mensen als een ziek vogeltje in bed liggen. Met grote ogen die stijf staan van de doodsangst, kijken ze je aan. Als je eenmaal mensen hebt gezien die met Covid-19 liggen te happen naar lucht, bedenk je je wel tienmaal voordat je de regels overtreedt. 

Soms spreken en denken we al in de verleden tijd als het gaat om de Covid-19 of coronaperiode. Als ik het wereldwijd bekijk is dat een illusie. Maar ook van de nieuwe aantallen zieken in ons eigen land ben ik zeer geschrokken. Wij moeten nog steeds heel erg op onze hoede zijn en blijven. Laten we ons toch aan een paar heldere regels houden en blijven denken aan de duizenden die op de weg achter ons het leven hebben gelaten. Die hebben geleden onder de beproeving van het afgesloten zijn van een aanraking en warm menselijk contact. En zij die het gered hebben, hebben vaak lichamelijk en geestelijk veel ingeleverd. Als een coronapatiënt levend het ziekenhuis verlaat is hij er vaak nog lang niet. Dan begint het pas… de lange weg terug naar normaal.

Dan maar niet op vakantie? Wat mij betreft: laten we maar in Nederland blijven. Maar alleen op die plaatsen waar de regels m.b.t. hygiëne en afstand zijn te handhaven. En mocht u naar de camping gaan, dan loopt u ook nog de kans mij tegen het lijf te lopen. Maar wel op anderhalve meter graag.

ds. Piet Vellekoop, 0346-556659, www.ontmoetingskerkmaarssen.nl, www.kerktienhoven.nl

Geplaatst in Blog.