Van over het water

Zoals u wellicht hebt vernomen ga ik voor de senioren nog even door met het werk. Ook al hoop ik geen Heintje Davids te worden. (Voor hen die het niet weten: zij was een legendarische zangeres die keer op keer afscheid nam en evenzo vaak weer terug kwam.) Mijn afscheid is een beetje een uitgesteld afscheid. Op ‘Leiden Ontzet’, 3 oktober, hoop ik u allen te treffen. U hoort hier nog van. Hemelvaartsdag was ook een vorm van afscheid. De moslimgemeenschap nam afgelopen zondag afscheid van de Ramadan met het Suikerfeest. De Gedachtenisdienst vind ik altijd de meest indrukwekkende vorm van afscheid in de liturgie. Bram Vermeulen schreef ooit: ‘Dood ben je pas als je mij bent vergeten’. En wie kent niet de door Han Kooreneef geschreven tekst: ‘Afscheid nemen bestaat niet. Je bent wel
weg, maar verlaat mij niet’. Bij afscheid denken we vaak als eerste aan het ultieme afscheid: de dood. We zien het vaak in ons leven, maar ook een trivialer afscheid bestaat er in grote hoeveelheden. Afscheid van je melktandjes, van je school- en studietijd, van je geliefde, van de lenigheid van je lijf en van je werk…
Binnenkort begint het tv-programma Hello Goodbye weer. Daarin kunnen we kennis nemen van de verschillende manieren waarop mensen afscheid nemen van hun geliefden, die voor
kortere of langere tijd op reis gaan. In het ‘nieuwe normaal’ zullen we afscheid moeten nemen van dingen uit het ‘oude normaal’. Wat volgens mij moet blijven zijn de zorgvuldig gestreamde kerkdiensten. Mijn ervaring op het dorp, dus binnen én buiten de kerk, is dat er nogal wat mensen zijn die de vieringen vanuit ook de Ontmoetingskerk volgen via RTV Stichtse Vecht of Kerkdienst Gemist. Met name ook mensen die dat voorheen niet deden.
Ik weet dat vooral via spontane ontmoetingen, messenger, mijn mailbox en de telefoon. Laat die uitzendingen maar een blijvertje zijn in onze ander-halve-meter-samenleving. Trouwens als allen die luisteren en kijken de kerk daadwerkelijk zouden gaan bezoeken, zouden ze er niet in kunnen in onze ander-halve-meter-kerk voor nu dertig en straks maximaal honderd
kerkgangers. We kunnen deze uitzendingen niet meer missen in ons ‘nieuwe normaal’.
Overigens was het afscheid van Jezus van korte duur. Hij maakte zijn belofte waar: ‘Ik zal jullie niet als wezen achterlaten’ (Johannes 14, 18). Met Pinksteren schonk Hij ons allen het Nieuwe Normaal.
ds. Piet Vellekoop

Geplaatst in Blog.