‘Ander-halve-meter-samenleving’

Voor mij is dit nu al het woord van het jaar 2020. Minister-president Rutte roept op ons voor te bereiden op deze nieuwe manier van leven. Natuurlijk wil ook ik best meedenken, maar zijn we dan al niet een ander-halve-meter-samenleving? We moeten de komende tijd nog allerlei regels in acht nemen. Maar dolgraag zouden we allen willen weten wanneer we weer ‘gewoon’ mogen doen.

Er komt pas versoepeling van de maatregelen als de besmettingsgraad minder dan één is: als één mens minder dan één mens besmet, want dan sterft het virus uit. Hoe men dit wil meten is mij onduidelijk. De tweede voorwaarde is dat er maximaal 700 mensen op de IC liggen in het ziekenhuis. Welnu, als het zó doorgaat dan is dat doel royaal bereikt op het moment dat u dit nummer van de VAR in de bus krijgt. Maar de ander-halve-meter-maatregel zal ook dan nog lang gaan duren; ook na versoepeling.

Als we die kant opgaan, hoe ziet onze samenleving er dan uit? Vliegen blijft verboden, in ieder geval geen vakantievluchten meer. Supermarktmanagers laten alle overbodige artikelen uit de schappen halen: 25 soorten chips, 10 soorten pannenkoekmeel, 30 soorten brood, 50 soorten frisdrank en 20 soorten rijst. Dat geeft ruimte en dan kunnen we gemakkelijker afstand houden. En op zondag dicht. Kunnen we even bijkomen van de ontwijkende bewegingen: rustdag! (Waar heb ik dat ook al weer gelezen?) Verder blijft alles bij het oude, alleen de scholen misschien weer open. En de horeca. Volgens de krant gaat het slecht met hen, maar ze zijn allemaal aan het verbouwen… 

En de kerken? Hoe ziet een 1,5 meter gemeente eruit? Of zijn we dat op veel plaatsen al? Het lijkt me niet zo moeilijk. De diensten gaan door, de gemeenteleden houden 1,5 meter afstand van elkaar in de banken en de stoelen. En de koster staat in contact met zijn andere collega’s in Maarssen en omringende plaatsen, en hoort vanzelf waar in de Stichtse Vecht nog ruimte is voor de kerkgangers die er bij hem niet meer bij kunnen. Prima voor de oecumene. Collecteren bij de uitgang op een open schaal. Goed voor de opbrengst! 

De vraag wat er na de crisis werkelijk zal veranderen, vind ik nog uitdagender. Dan vraagt de regering niet om mee te denken… Om de wereld wat minder snel en vol, maar schoner en groener, en vooral wat rechtvaardiger, veiliger en gelijkwaardiger voor alle mensen te maken. Hoe zal zo’n samenleving eruit gaan zien? Die vraag is de èchte uitdaging voor de toekomst. Daar moeten we nu al over denken en aan werken; en niet pas over 1,5 meter. 

ds. Piet Vellekoop, tel. (0346) 556659

                        

Geplaatst in Blog.