Blog Ds. Corinne Groenendijk

Leven in tijden van de coronacrisis

In een wekelijkse blog vertellen de dominees afwisselend over hun leven in de coronoacrisis. Deze Blog verschijnt ook in de VAR.

Sinds half januari wonen wij in Maarssen. Gelukkig heeft ons huis mooi uitzicht, met voor de deur de spelende kinderen en achter een bloeiende magnolia. Als we een frisse neus halen kunnen we kiezen of we langs het weidse kanaal gaan of langs de prachtige Vecht met oude landgoederen.

Het leven is vreemd geworden. Als dominee probeer ik onze gemeenteleden virtueel of via de telefoon te ontmoeten. Ik hoor verschillende verhalen. Sommige mensen hebben het razend druk met de aanpassing naar het virtueel werken, menig ouder vertelt ‘s avonds pas aan werken toe te komen, anderen vertellen dat er niet veel veranderd is alleen missen ze de gezelligheid, terwijl mensen met een eigen bedrijf en mensen uit de zorg het zwaar hebben.

Hoe leef je dit nieuwe leven? Ga je wachten tot straks als alles weer normaal is? Ik realiseer me dat dat scheelt, dat velen van ons, anders dan mensen die leven in tijden van oorlog, redelijk rustig kunnen leven. Toch merk ik dat ik onrustig ben, opgeslokt door de nieuwsstroom. 

Het helpt me om in de bijbel te lezen. We zijn de eersten niet die rampen meemaken. De bijbel  vertelt over overstromingen, sprinkhanen, droogte en oorlogen. En hoe de mensen de tijden door steun hebben gevonden in de liefde. In de kerk noemen we de liefde die er leeft in je hart, die  tussen mensen is en die boven je uit gaat, God. In een boek over de oorlog lees ik dat het veel uitmaakt hoe je situatie binnen de vierkante meter is. Of er veel spanning is of dat je er samen doorkomt. Daarvoor is nodig om je ritme op te pakken. Te sporten, misschien met hulp van internet zoals ik dat samen met mijn dochter doe. Een frisse neus halen. Schoonmaken. En vooral tot rust komen.

Soms ga ik op een rustige plek zitten, ik kijk uit het raam, zie de bomen op het hofje en de toren van de katholieke kerk. Ik luister naar meditatieve muziek, lees wat teksten, word stil en voel de rust in mijn hart komen. Afgelopen week luisterde ik voor het eerst naar de kerkdienst via internet. Aanvankelijk vond ik het vreemd zo’n dienst met alleen mijn collega, twee andere mensen en de organist. Maar ik werd toch meegevoerd. Ik luisterde naar de woorden en de muziek. Mijn collega vertelde over liefde die je voor elkaar op kunt brengen. En ik ging nadenken over mijn leven. Ik voelde de verbondenheid met wie me lief zijn en alle nieuwe mensen hier in Maarssen. Zo hervond ik mezelf. 

Ik wens jullie toe dat hoe je situatie ook is, je zulke momenten hebt. Misschien op de woensdagavond als de klokken luiden en we de verbondenheid en liefde voelen ook hier in Maarssen.

Ds. Corinne Groenendijk

www.ontmoetingskerkmaarssen.nl

tel. 0346785842

Geplaatst in Blog.