Van over het water

Van over het water (66): Weekendje Texel

In de herfstvakantie wandelen we een weekend op Texel. Aan het einde van de dag komen we aan in De Koog. In de winkelstraat heeft een winkelier enthousiast een bord geplaatst: ‘Over 60 dagen is het Kerstfeest.’ Als een soort beroepsdeformatie begin ik te rekenen: acht-en-een-halve-week! Gelukkig is het zo gezellig dat ik het bord weer snel ben vergeten. Na een dag wandelen genieten we van een uitstekende maaltijd en vallen vervolgens als een blok in slaap.

Vroeg in de morgen staan we op. Er wacht nog een lange dag! Na een stevig ontbijt wandelen we door de winkelstraat om de route weer op te pakken. Het eerste bord wat ik tegen kom is: ‘Over 59 dagen is het Kerstfeest.’ Het is duidelijk te zien hoe de winkelier het 60 heeft vervangen door 59. Ik moet glimlachen want mij krijgt hij niet meer aan het rekenen. We wandelen verder over het eiland en genieten van alles wat het te bieden heeft.

Op de boot naar Den Helder sla ik een krant open die op een van de tafeltjes ligt. Een advertentie schreeuwt mij toe dat ik toch vooral mijn kerstpakketten op tijd moet bestellen. Over twee maanden is het immers al Kerstfeest. De VVV vertelt verder dat Texel al voor meer dan driekwart is volgeboekt. Ik sla mijn krant dicht en kijk naar de ondergaande zon boven de Noordzee. Ik vraag me af waardoor we nu werkelijk gelukkig worden. Wat is de achtergrond van dit verlangen naar het Kerstfeest? Wie het weet mag het zeggen. Misschien is een gesprek hierover wel meer zinvol dan een preek. Dan kan het kerstdiner in ieder geval zijn nut nog bewijzen. Want de religie lijkt zichzelf te hebben uitgehold door net zo hard mee te doen. U hebt bij het verschijnen van dit nummer overigens nog 40 dagen. Dus haast u! Maar voor Texel bent u te laat. Daar zitten de hotels inmiddels allemaal vol.
ds. Piet Vellekoop

Geplaatst in Nieuws.