Van heide tot heide in Het Gooi

Zodra we zaterdagmorgen 5 oktober uit de trein stappen in Bussum-Zuid begint de zon te schijnen! In zuidelijke richting wandelend lopen we allereerst over de Fransche Kampheide. Een mooi klein heideveld te midden van bossen wat overgaat in het Spanderswoud.

Hier zien we veel verschillende paddenstoelen en schijnt het zonlicht door nevel en bomen. Nadat we hier uitgebreid dwalen (en ook een beetje verdwalen) gaan we via de Crailose brug over het spoor en de provinciale weg naar de Westerheide. Het is een licht glooiend landschap wat al in de ijstijden is ontstaan. Onder de heide zijn veel overblijfselen uit de prehistorie bewaard gebleven. Nadat we hebben stil gestaan bij een van de grafheuvels naderen we enkele Schotse hooglanders, die onverstoorbaar door grazen als wij hen passeren. Daarna bereiken we al snel ons rustpunt in Laren. 

Na spijs en drank in de zon op het terras wandelen we via het St. Janskerkhof langs de rand van Laren naar de Zuiderheide. Vanaf een paar punten in dit gebied hebben we een prachtig uitzicht op Hilversum. Hier is ook goed te zien dat Hilversum op zeven heuvels (-tjes!) is gebouwd. Deze heide is het oudst bewoonde gebied van het Gooi. In het Goois Museum in Hilversum en het Geologisch Museum in Laren is hierover veel te zien en te leren. Dat is echter goed voor een regenachtige zondagachternamiddag. Deze stralende dag is het weer veel te mooi om binnen te blijven.

Daarom wandelen we verder over nog meer heide, langs kleine zandvlaktes en door de dennenbossen langs de rand van het gebied rond het Laarder Wasmeer. Ook hier weer paddenstoelen, inclusief rood met witte stippen, en in de verte runderen tussen de bomen. Zoals ook in het aangrenzende door Dudok (gemeentearchitect van Hilversum) aangelegde natuurgebied Anna’s hoeve, waar we hierna doorheen wandelen. Het laatste gedeelte gaan we over de oude grensweg van Holland en Het Sticht (Utrecht) en via de Monnikenberg in de richting van station Hilversum Sportpark. Na 40 minuten treinen staan we nog wat moe, maar voldaan op station Maarssen. 

Geplaatst in Nieuws.