Film ‘Maudie’

‘It’s me, then chickens, then dogs and then you!’ Eerst kom ik, dan de kippen en de hond en uiteindelijk is er dan plek voor jou. Met deze woorden van haar werkgever, de nogal stugge visser Everett, lijken de posities vastgelegd in dit waargebeurde verhaal van Maudie Lewis. Zij leefde van 1903 tot 1970 in Nova Scotia en ze gaat ondanks, of misschien wel dankzij, haar artrose werken als huishoudster on in haar levensonderhoud te voorzien.

Het lijkt een vrij oppervlakkig verhaal en een flinterdun thema. Maar uiteindelijk is er een grote diepgang in de film. Je kunt het als een biografische en romantische film zien. Maar ook kun je de film bezien tegen de achtergrond van de maatschappelijke ontwikkelingen in de nog vrij recente geschiedenis van de man-vrouw rollenpatronen. En op een weer diepere laag waar het de relationele verstrikkingen betreft.

We komen bij elkaar op 15 mei in de Open Hof. De film begint om 10.30 uur. Vanaf 9.30 uur kunt u al koffie komen drinken bij ‘Koffie & Meer’, eveneens in de Open Hof. We sluiten ook deze keer de film af met een bespreking en een gezamenlijke lunch. U kunt zich opgeven bij Margreet Riemersma: margreetriemersma@casema.nl of 570 449.

Geplaatst in Nieuws.