Afscheidsdienst dominee Jochem Stuiver in woord en beeld

In een feestelijke en soms emotionele dienst op zondag 17 maart jl. hebben we afscheid genomen van Dominee Jochem Stuiver als predikant van onze wijkgemeente. De dienst kreeg als thema mee “Alles uit de kast en compassie”. Muzikale medewerking was er door orgel en combo. Aansluitend aan de dienst was er een receptie.

Raquel van Vliet en Marion de Vries waren deze morgen de zangeressen van het combo. Voor de dienst zongen zij een bewerking van het lied ‘ Testify to love’.

Jochem en Bart hadden de Paaskaarsen van elk jaar dat Jochem in onze wijkgemeente predikant was meegenomen. Gemeenteleden die dat wilden konden een kaars mee naar huis nemen.

De Paaskaarsen van 2012 – 2018
“Wie van u weet hoe dit heet…?”

Voor de kinderen van de kindernevendienst had Jochem ‘blije bij bommen’ meegebracht. Dat zijn knutsel pakketten die bestaan uit klei, aarde en bloemzaadjes. “Deze ‘bommen’ kun je laten vallen (bijvoorbeeld in de tuin van je buurvrouw die een hele kale tuin heeft) en hieruit groeien in de zomer dan hele mooie bloemen die bijen blij maken net zoals jullie kinderen kunnen bijdragen aan een mooiere, vrolijke en kleurrijker wereld”.

Dominee Jochem werkte ook zelf muzikaal mee: hier begeleidt hij samen met Anneke Pastoor een lied op de dwarsfluit.

In zijn overdenking vol humor memoreerde Jochem zijn preek over het ‘vieze vaatdoekje’ het best herinnerd word. Hij heeft altijd geprobeerd in eenvoudige taal iets overbrengen van het ongrijpbare, zelf noemt hij dat de ’theologie van het alledaagse’. Ook voor gemeenteleden had een presentje meegenomen bestaande uit 3 dingen: en wit perpermunt symbool voor het licht van God dat in allerlei kleuren tot ons komt. Op het pepermunt een hart in het rood: teken van liefde. Waar licht en liefde zijn, daar is God. De 2 handen die het hart vormen staan symbool voor de compassie (met passie) van God die samen met ons wil werken aan een betere wereld.

Paperclip: symbool voor Jezus Christus. Hij verbindt de mensen met elkaar: verschillende soorten mensen die worden samengebracht.

Visitekaartje met daarop een lied afgebeeld: symbool voor de Geest. De Geest die staat voor de communicatie, het is de ‘Jazz factor’ van het geloof.

Als laatste het zakje waarin het pepermunt zit: symbool voor tevoorschijn halen, alles uit de kast halen. Wat doen wij met ons leven: gaan we ervoor? Durven we als kwetsbaar mens door het leven te gaan? Kwetsbaar zijn kan en mag in de kerk: daar mag je komen om licht en liefde te ervaren en te delen met andere mensen.

Dominee Jochem Stuiver zong aan het einde van zijn preek een bewerking van Jaap Zijlstra en van hemzelf op de prachtige melodie van ‘You Raise me Up’. Deze melodie keuze sloot goed aan bij de betekenis van de naam Jochem: God richt op.

Carlo van Klarenbosch overhandigde dominee Jochem Stuiver een cadeau namens de Kindernevendienst

“Je denkt van mij af te zijn, maar tot in lengte van dagen sta ik op jouw tafel…”

Dominee Piet Vellekoop bedankte Jochem uitgebreid voor zijn inzet en sprak diepe waardering uit voor de afgelopen jaren van samenwerking. Kijkend naar de kleuren van de toga’s (zwart en wit) typeerde Piet hen beiden als peper en zoutstel dan nu van elkaar gescheiden zou worden. De combi-molen van de Hema was de oplossing: met elkaar verbonden tot in lengte van dagen…

Ook Bart ontving een cadeau bij het afscheid…

De voorzitter van de wijkkerkenraad memoreerde op humoristisch wijze onder andere de lichte neiging van Jochem om alles te willen weten en regelen. Daarna zong de gemeente een door Anneke Pastoor gemaakt afscheidslied.

Geplaatst in Blog kerkdiensten, Kerkdiensten, Nieuws.