Wandelen: Stad & land

Op een stralende zaterdag wandelen we vanaf het transferium de Uithof, langs en onder universiteitsgebouwen door de stad Utrecht binnen. Maar eerst gaat het voorbij de universiteitsbibliotheek nog even in zuidoostelijke richting; we omcirkelen Fort Rhijnauwen. Het is het grootste fort van de Nederlandse Waterlinie met een zeldzame flora en fauna.

Ook Sehriban Aydin wandelt altijd mee.

Vanuit dit landelijke gebied wandelen we langs de Kromme Rijn de stad binnen. We passeren het stadion, wandelen langs Fort Lunet 1 en lopen door het Lodewijk Napoleonplantsoen. Via het hofje met woningen voor ‘onvolledige gezinnen’ (Wulpstraat) en langs de voormalige stadsboerderij bereiken we het café in het Louis Hartlooper Complex (het voormalige politiebureau).
Na koffie met een appelbol blijkt dit plotseling een heuse verjaardagsvisite te zijn. Wandelen is zo gek nog niet! We gaan verder langs de Maliesingel die omzoomd is met sneeuwklokjes en krokussen. Daarna trekken we verder langs de Minstroom. Een onbekend maar prachtig stukje Utrecht midden in de stad inclusief volkstuinen. De tocht gaat verder langs de Rembrandtkade met de oudste flats van Utrecht. Uiteindelijk komen we uit bij het Rietveldhuis.

We struinen over de terreinen van de voormalige Kromhoutkazerne, vergapen ons aan de Apenrots, een woning bekleed met titanium en wandelen ongemerkt het terrein van de universiteit weer op. Tussen gebouwen door, langs sportvelden en de andere kant van de botanische tuinen met Fort Hoofddijk, bereiken we na 15 kilometer weer moe en voldaan het transferium.

Pieter Vellekoop.

Geplaatst in Nieuws.