Van over het water


‘Collega’s op bezoek…’

Het afgelopen jaar zijn er nogal wat collega’s bij mij op bezoek geweest. Ik heb ze een beetje leren kennen door middel van hun autobiografieën of theologische boeken met een biografische lading. Wat mij opvalt in hun biografieën (Jac. van Dijk, Nico ter Linden, Piet de Jong, Wim Verboom) is dat ze allen stuk voor stuk bevlogen zijn èn betrokken op mensen. Ze kijken daarbij niet naar de kerk maar naar de hele maatschappij. Eenieder doet dat vanuit zijn eigen invalshoek en theologie. Ze vertellen daarbij ook waarbij het ene hen wel raakt en het andere niet. Al met al is het een boeiend gesprek geweest tussen en met die collega’s. Je leert ze kennen en waarderen, ook al denk je soms anders over zaken.

Dat laatste geldt hopelijk ook voor de vele echte gesprekken die in de kerk plaatsvinden. Soms wordt er helaas ook over of tegen mensen gesproken. Of worden er aannames gedaan die je in de verste verte niet kunt voorstellen. Dat kan pijn doen en verwijdering geven. Alleen als je echt mét mensen spreekt en een ‘goed gesprek’ hebt, kun je je laten raken, ook al zijn de verschillen soms groot. Je wordt getroffen door een gedachte, een inzicht, een stukje van iemands leven, waardoor jij ook weer vol inspiratie verder kan. Daarom geloof ik ook dat het niet alleen maar toeval is dat de alliteratie (beginletterrijm) van ‘goed gesprek’ overeenkomt met Gods Geest.

ds. Piet Vellekoop
Geplaatst in Nieuws.