Wandelen rond Abcoude

Om half tien vertrekken we met een flinke groep op zaterdagmorgen 5 januari met de trein naar Abcoude waar we 21 minuten later uitstappen voor onze eerste wandeling in het nieuwe jaar. Vanaf het nieuwe station wandelen we een kilometer in noordelijke richting. Dan gaan we onder de spoorlijn door over het fietspad naar het riviertje de Gein. Links op het fietspad de laatste huizen van Amsterdam (stadsdeel Zuidoost), rechts het prachtige uitgestrekte weidegebied richting Abcoude. Links de provincie Noord-Holland, rechts de provincie Utrecht. Het pad waarover we wandelen is vernoemd naar de vroegere Amsterdamse wethouder, en latere staatssecretaris: Jan Schaeferpad. Ook staat op het bord zijn meest bekende uitspraak: ‘In gelul kun je niet wonen.’

We bereiken de Gein en trekken over het Gein-Noord in zuidelijke richting. In de Broekzijder Molen staat de kerstboom nog en kijken de kinderen televisie. Maar wij verkiezen toch buiten te zijn en gaan verder in het wat sombere en af en toe miezerige weer. Het landschap maakt alles goed. Bij de boerderij Bijlmerlust steken we de Gein over en vervolgen onze weg over de Gein-Zuid. In de verte zien we de nieuwe fietsbrug liggen bij Nigtevecht over het Amsterdam-Rijnkanaal en iets ten Noorden daarvan Fort Nigtevecht. Wij wandelen echter verder in zuidelijke richting en passeren de Oostzijdse Molen en de Batterijen aan het Gein (met heel bijzondere geiten en schapen). Over het Rien Nouwen aquaduct wandelen we even later Abcoude binnen. We buigen echter snel af langs het oude station, nu een boutiquehotel, om langs Fort Abcoude wandelend bij het riviertje de Angstel te komen. In de Eendracht aan de Hoogstraat genieten we van koffie en appelgebak.

Na de rust gaat het verder over de Voordijk langs de door Abcoude slingerende Angstel. Bij het Abcouder Meer verlaten we de bebouwing en gaan we over de Voetangelweg verder. Onder de A 2 door opent zich het weide landschap onder een grijs wolkendek met stormachtige tegenwind en een verdwaalde spat regen. Een prachtige hofstede De Hoop doemt op in het landschap. De boerderij is sinds 1768 in bezit van de Ridderlijke Duitse Orde Balije van Utrecht. (En nu voor € 2 miljoen te koop.) Wandelend langs het riviertje de Holendrecht zien we rechts in de verte Ouderkerk aan de Amstel, recht vooruit Amstelveen en iets zuidelijker slechts vaag zichtbaar Nes aan de Amstel. Zover gaan wij echter niet en we nemen het voetgangerspondje nog voordat we goed en wel de Waver hebben bereikt.

Voor de wind wandelen we terug over de Holendrechterweg. Weer onder de A 2 door via een mooi pad langs de noordrand van het Abouder Meer gaan we langs de golfbanen van de Oude Dijk. Tot besluit slingeren we door parken, bossen en het Sportpark Hollandse Kade terug naar het station waar we net de trein missen… Dat schenkt ons de tijd om de wandeling rustig te laten indalen. Alleen, waarom is er geen gesloten overdekte wachtruimte? Het kan echter het plezier aan deze wandeling beleefd niet teniet doen.

Piet Vellekoop

Geplaatst in Nieuws.