januari 2019

Afscheid nemen en loslaten

Afscheid nemen is niet een hobby van mij en voor velen van u waarschijnlijk ook niet. Toch hoort het onherroepelijk bij het leven. Ook als predikant weet je maar al te goed dat er een tijd van komen en een tijd van gaan is. Dat besef ik des te meer nu mijn afscheidsdienst van 17 maart snel dichterbij komt. Meer en meer voel ik nu wat ik daarna allemaal moet loslaten.

Als ik in mijn studeerkamer om mij heen kijk, ligt het vol met herinneringen van de afgelopen 7,5 jaar. Een schilderijtje gemaakt tijdens een gemeenteavond, talloze ordners met preken en aantekeningen, kaarten en kaarsen, stapels boeken die al lang niet meer in de kast passen en als torens van Pisa her en der bovenop liggen. Kortom ik heb nogal wat op te ruimen in mijn ‘jubel-studie-bezinningsjaar’. Voor de overbodige spullen zijn er gelukkig de inleveravonden van de bazar. Daar ga ik dit jaar alvast dankbaar gebruik van maken. Voor wie net als ik het lastig vindt om dingen op te ruimen, hier nog een tip: maak foto’s van spullen die je niet zo makkelijk weg doet. Uiteindelijk gaat het vaak niet om het hebben van bijvoorbeeld die allereerste tekeningen van de kleuterschool maar om de herinnering die het oproept. Die herinnering kun je tegenwoordig prima vastleggen met een digitale foto die geen ruimte inneemt.

In gedachten neem ik deze dagen foto’s van de mensen in onze gemeente, van hoe het hier gaat, van alles wat ik in de gemeente ga missen. Mijn partner Bart en ik zullen ons in ieder geval helemaal terugtrekken uit de Ontmoetingskerk om niemand voor de voeten te lopen, waaronder mijn opvolger. Weg is dan ook echt weg en afscheid is afscheid.

Het is onze bedoeling om op zondagen na 17 maart overal in het land kerkdiensten te gaan bezoeken. Voor Bart ook fijn want die heeft de afgelopen 16 jaar dat ik predikant ben nog nooit een dienst van mij gemist en is nu ook wel eens toe aan wat ander geluid denk ik zo. Zelf hoop ik daarmee ook weer allerlei nieuwe ideeën op te doen. Mocht u nog suggesties hebben van kerken die ik echt een keer zou moeten bezoeken, ik hoor het graag. Geen idee waar het mij zal gaan brengen maar ook dat is iets wat ik ga loslaten, alles vooraf al willen weten en invullen. Dat doe ik met geloof. Geloven is niet van alles het beste hebben maar van alles het beste maken (Rick Warren).
Jochem Stuiver

Geplaatst in Van de Waterkant.