Van de waterkant

15 minuten

In de bibliotheek zie ik een kookboek liggen tussen de net ingeleverde boeken. Het heeft als titel ‘Overheerlijk, voedzaam en supersnel in 15 minuten’, geschreven door TV kok Jamie Oliver. Fijn! Binnenkort krijg ik een paar kritische eters op bezoek. De laatste keer dat ze bij ons aten was het commentaar op de maaltijd nogal zuur en zuinig en zag ik hen denken ‘dit is vlees nog vis’. Dat klopte ook want ik had vegetarisch gekookt. Maar ja, daarvoor heb je dan wel bijna de hele avond ongezellig alleen in de keuken gestaan. Dat moet anders kunnen. Nieuwsgierig kijk ik nog even bij de andere kookboeken in de bieb. Van dezelfde auteur staat er ook een kookboek ‘Lekker eten in 30 minuten’. Maar waarom ergens 30 minuten over doen als ik het ook in 15 minuten kan? Dat zeggen mensen ook wel eens over een preek.

Thuisgekomen ga ik gelijk aan de slag om het alvast een keer te oefenen. Ik begin met het recept waar het leeslint nog bij ligt ‘Pasta Pesto’. Dat klinkt al lekker en niet te moeilijk. Enthousiast begin ik met het overschrijven van de ingrediëntenlijst voor de boodschappen. Dat zijn er zeventien! Mijn oma zei altijd ‘Wie een omelet wil bakken moet eerst de eieren breken’. Je moet er wel wat voor over hebben, het gaat niet vanzelf. Gelukkig schrijft Jamie bemoedigend in het voorwoord: ‘Ik beloof je dat als je er echt voor gaat, je gegarandeerd zult slagen! De recepten zijn getest door koks van alle niveaus, van tieners tot tachtigers en ze waren allemaal even positief en enthousiast. Als zij het kunnen, kun jij het ook!’.

Na een lange zoektocht in de winkel naar de ingrediënten (‘Heeft u alles kunnen vinden meneer?’ ‘Ja met moeite’) ga ik aan de slag…

Licht aangebrand en over de kook kom ik ruim 60 minuten later aan bij de laatste regel van het recept. Wat is er mis gegaan? Waarom lukt het tieners en tachtigers in 15 minuten en doe ik er ruim een uur over? Waarschijnlijk heb ik het recept te veel gelezen zoals een dominee een Bijbeltekst leest. Regel voor regel herkauwen en alle woorden tien keer omdraaien.

Gelukkig is de smaak prima. In gedachten hoor ik mijn Bijbelvaste oma weer die me vaak zei: ‘In rust en inkeer ligt je redding, in geduld en vertrouwen ligt je kracht’ (Jesaja 30:18). Rustig prik ik daarom nog maar wat heerlijke Pasta Pesto aan mijn vork. Het geeft helemaal niets dat het geen ‘pasta presto’ is geworden.

Met vriendelijke groet, ds. Jochem Stuiver

Geplaatst in Nieuws.