november 2018

Wat doe je met uitnodigingen om met het Kerstfeest een stichtelijk woord te spreken over het Woord? Aannemen! Zo sprak in de opleiding professor Van Gennep tegen ons. Altijd aannemen. Het is een kans.

Wat ik momenteel ervaar is dat we onze buik vol hebben van verhalen en ook nog moe zijn van allerlei uitleg. Daarom geloof ik dat we gewoon (…) maar weer Het Verhaal moeten vertellen. Dat is al actueel genoeg. Want er is voor velen geen plaats in de herberg Nederland en Europa. De zwangerschap vertelt onmiddellijk waar wij allemaal wel niet gewenst of ongewenst zwanger van zijn. Maar ondertussen kan een kind dus gewoon (…) de redder zijn van de wereld.

Maar het echte probleem is dat de mensen Het Verhaal niet meer kennen. Een bruidspaar op mijn spreekkamer kon geen Bijbelverhaal noemen voor hun huwelijksdienst. Dat neem ik deze lieve mensen niet kwalijk. Integendeel. Zij kunnen daar niets aan doen. Maar ik neem het mezelf kwalijk dat we niet hebben waargemaakt, waar we voor zeggen te staan, als mensen en als kerken wereldwijd: ‘Gaat heen in de gehele wereld, verkondigt het evangelie aan de ganse schepping!’

En de huwelijksdienst? Dat komt echt wel goed. ‘Weest niet bevreesd!’
Piet Vellekoop

Geplaatst in Van over het Water.