Langs de Hollandse, Kromme en Enge IJssel naar Vianen.

Bij het uitstappen bij tramhalte Merwestein (Nieuwegein) lijkt het wel zomer. We wandelen op deze stralende zaterdag 13 oktober in zuidelijke richting door het park van kasteel Oudegein. Het is het park en landgoed waar omheen Nieuwegein is gebouwd. Langs een gekanaliseerd stukje van de Hollandse IJssel (Doorslag), komen we te wandelen langs diezelfde rivier over het Hooglandse Jaagpad. Via het Hoogland bereiken we een pad wat ons voert door bossen en langs de Kromme IJssel; vroeger een onderdeel van de oorspronkelijke Hollandse IJssel. Bij het Klaphek komen we op de Lekdijk te wandelen. Snel verlaten we die om over een fietspad door de weilanden naar Lopikerkapel te wandelen. Daar bereiken we lopend langs de Enge IJssel, Café-slijterij De Roode Leeuw. Een café wat dateert uit 1870 en wat al wordt genoemd in een van de boeken van Herman de Man. Het was een pleisterplaats voor handelaren en een aanlegplaats voor boten die van Schoonhoven naar Utrecht voeren. Wij genieten van en in de heerlijke tuin tussen café en boerderij. In “Het wassende water” (1925) schrijft hij verder over deze omgeving: ‘Men stapt soms uit en wandelt rond riet- en biezenvelden, over jaagpaden en tiendwegen, langs houtkaden en oude eendenkooien en treft nog wat men verloren waande: boomvalken, valeriaan, huiskruid, tureluur.’

Na deze rust gaan we via de Radioweg terug naar de Lekdijk. Deze steken we onmiddellijk over om door de uiterwaarden richting Vreeswijk te wandelen. Door het project ‘Ruimte voor de rivier’ zijn er veel bredere uiterwaarden gekomen om het water sneller af te voeren, waardoor het veiliger wonen is achter de dijken. Prettige bijkomstigheid is dat er bij laag water schitterende wandelgebieden ontstaan. Zo ook bij Nieuwegein en Vianen. Het water staat laag en er is veel te zien en wandelen. Voor vissers, zonaanbidders, vogels, vogelaars en wandelaars is het een heerlijke plek.

Als we bij de Jan Blankenbrug (A 2) aankomen wandelen we via de parallelweg, hetgeen eigenlijk verboden is, naar de overkant van de rivier. Daarna omcirkelen we het mooie Vreeswijk en wandelen we een stukje over de stadswal. Vervolgens zoeken we in het centrum een terras op. Door de Lekpoort verlaten we een half uur later het stadje om met het pontje “Vrevia” (Vreeswijk-Vianen) ons te laten overzetten naar Nieuwegein Zuid. Een kilometer verder nemen we de tram naar Utrecht-Centraal, waarna de trein ons weer in negen minuten in Maarssen brengt.
Zaterdag 24 november wandelen we verder.
Opgave: pgvellekoop@hotmail.com

Geplaatst in Nieuws.