ZWO-gift voor kindertehuis ‘Children’s Path’, Velyki Mosti, Oekraïne

Twee gemeenteleden van onze wijkgemeente, Ida Verkerk en haar zoon Laurens, hebben in mei jl. een bezoek gebracht aan het kindertehuis ‘Children’s Path’ in Velyki Mosti, Oekraïne. Namens de ZWO-commissie van onze wijkgemeente, konden zij een bedrag van 1000 euro overhandigen. In de dienst van zondag 30 september jl. deden ze kort verslag van hun reis. (Klik hier om naar de PowerPoint presentatie te gaan).

Ida vertelt: “Namens de Stichting Hulp aan Kinderen (HAK) ben ik in 2009 voor het eerst op bezoek geweest bij het kindertehuis dat toen nog een bouwval was. In de jaren die volgde is er – onder andere ook dankzij de steun van velen binnen onze wijkgemeente – ontzettend veel werk verzet en is een prachtig kindertehuis ontstaan. De HAK heeft viermaal een werkweek met jongeren georganiseerd: Laurens is vier keer mee geweest om te helpen bouwen en ik twee keer. Uiteindelijk mochten wij in 2015 getuige zijn van de officiële opening”.

Inmiddels leven er 23 kinderen in het tehuis. Het betreft veelal kinderen waarvan de ouders overleden zijn of waarvan de vaak alleenstaande moeders, niet meer voor hen kunnen zorgen. “Wat was het fantastisch om te zien dat het hele huis nu leeft: spelende kinderen binnen en buiten. Kinderen die elke dag een taak hebben, helpen bij het grasmaaien en helpen om de eetzaal weer op te ruimen. Kinderen die weer lachen en liefde krijgen”.

De exploitatie van het tehuis kost veel geld. Er is namelijk geen tegemoetkoming in de kosten van de regering om dat het een liefdadigheidsinstelling is en geen adoptie. Door Baptisten gemeenten wordt soms wat extra geld geschonken. Echter met zoveel vaak zwakke kinderen is er grote behoefte aan medicijnen, lesmaterialen voor de kleinsten, kleding, etc.

“Wij hebben de ZWO-commissie benaderd of er een mogelijkheid was om een bijdrage namens de ZWO te mogen overhandigen aan dit fantastische project waar zoveel kinderen een echt ‘thuis’ hebben gekregen. Namens de ZWO hebben wij een prachtig bedrag van €1000 mogen overhandigen.  Wij weten zeker dat dit ten gunste komt van al deze kinderen. De dank van de initiatiefnemer en leider van project Kolja en de andere begeleiders en de kinderen was erg groot. Wij zullen in de toekomst zeker nog een keer een bezoek brengen aan het tehuis. Hartelijke dank aan de ZWO-commissie en alle leden van de Ontmoetingskerk!”

Geplaatst in Nieuws.