Walk of Peace in Srebrenica, 21 september 2018

Op vrijdag 21 september organiseerde Sara Srebrenica, de PAX Ambassade van Vrede in Srebrenica, hun eerste Walk of Peace. Vanwege het thema van de Vredesweek 2018, ‘Generaties voor Vrede’, hadden ze zoveel mogelijk mensen van verschillende leeftijden uitgenodigd. In totaal namen er zo’n 130 mensen deel aan de wandeling.

Het weer was heel mooi, de stemming was fantastisch, er was muziek, en er vond veel interactie en uitwisseling tussen de deelnemers plaats. Deelnemers waren erg divers: ukkies, basis- en middelbare scholieren, studenten, jongeren, oudere mensen, nabestaanden en overlevenden van de genocide, ex-burgemeester Malkic, NGO-activisten, en drie mensen van de Nederlandse ambassade waaronder de ambassadeur Vos. De loco-burgemeester en een gemeenteraadslid, tevens SDP-leider die hebben het eerste gedeelte meegelopen.

Lokale media deden verslag en stuurden hun reportages ook naar de grotere media (met daarin korte statements van Valentina, de Nederlandse ambassadeur en een paar deelnemers, ook overlevenden),
De Nederlandse ambassadeur heeft korte gesproken, en maakte complimenten aan de organisatoren. Puco Danilovic, PAX medewerker, heeft vervolgens vredesduifjes overhandigd aan vijf personen: Valentina en Stana van de Vereniging Sara Srebrenica en de vertegenwoordigers van drie generaties (kinderen, jonge mensen en oudere mensen).

Nura Begovic, overlevende van de genocide, heeft ook kort en vreedzaam gepraat, en een jonge dame heeft een gezamenlijke boodschap voorgelezen namens alle deelnemers. Die boodschap ging ook mee met de ballonnen die aan het eind werden opgelaten door de vertegenwoordigers van drie generaties.
De Walk of Peace werd afgesloten met een heerlijke stroopwafel die Puco had meegebracht uit Nederland. Al met al was het een bijzonder succesvolle en prachtige Walk of Peace op een zeer betekenisvolle plek!

Vanuit de Raad van Kerken Maarssen zijn vier vredesduifjes gestuurd aan Sara Srebrenica. Vanuit PAX hebben we er een vijfde duifje aan toegevoegd, zodat niet alleen Stana en Valentina, maar ook een vertegenwoordiger van drie generaties – kind, jongere, oudere – elk een duifje konden krijgen.

Duif wordt uitgereikt aan één van de kinderen die over vrede heeft gesproken. In aanwezigheid van de Nederlandse Ambassadeur in Bosnie,
Reinout Vos.
Foto’s: Luc Satter

Dit bericht is op onze website geplaatst op verzoek van Ingeborg van der Tweel, ouderling oecumene. 

Geplaatst in Nieuws.