Vertrek ds. Jochem Stuiver per 1 april 2019

Aan het einde van de dienst van zondag 26 augustus deed Jochem Stuiver de volgende mededeling:

“Beste gemeenteleden,

In het bijbelboek Prediker staat dat er voor alles een tijd is. Zo ook een tijd om te komen en een tijd om te gaan.

Zeven jaar geleden ben ik in deze gemeente gekomen. Nu is mijn tijd gekomen om weer te gaan. Hoe lastig ik dat ook vind.

Ik vertrek niet op heel korte termijn maar over zeven maanden. Mijn verbintenis aan deze gemeente zal eindigen op 1 april 2019.
Mijn laatste werkdag zal zijn zondag 17 maart 2019. Dan neem ik afscheid.

Na deze zondag zal ik geen werkzaamheden meer verrichten in deze gemeente. Dus als u nog wat met mij wilt bespreken dan hebben we daar nog tot 17 maart 2019 de tijd voor.

Predikanten komen en gaan. Wij zijn tijdelijk grondpersoneel en voorbijgangers. Wat altijd blijft is dat we gemeente van Christus zijn. Het is zijn kerk en zijn gemeente.

Wat ga ik doen? Het is niet zo dat ik gelijk op 1 april in een andere gemeente aan de slag ga. Volgend jaar hoop ik 50 te worden.
Het vijftigste jaar dat volgt op zeven maal zeven jaar is in de bijbel een jubeljaar. Een jaar waarin het land braak ligt en er een tijd van rust en bezinning aanbreekt. Zoiets wil ik na 1 april ook gaan doen. Een tijd rust nemen voor inkeer en bezinning voordat ik weer wat anders ga oppakken.

En de gemeente? Er ontstaat een nieuwe situatie in onze gemeente per 1 april 2019. Een nieuw tijdperk breekt aan met nieuwe kansen, uitdagingen en mogelijkheden. Een deel van mijn taken zal mijn collega Piet Vellekoop met liefde overnemen samen met u en misschien ook wel weer met nieuwe mensen.

Daarover zal de voorzitter van der kerkenraad, Jacob van der Zwan nu nog wat zeggen.”

Onze voorzitter van de kerkenraad Jacob van der Zwan vervolgde:

“Goedemorgen gemeente,

Jochem eindigt met de zin: de voorzitter Jacob van der Zwan zal nu nog wat zeggen. Ja, wat moet je hier nu op zeggen naar u toe?

Dat wij als kerkenraad, die het ook nu vernemen, zaken goed gaan regelen? Daar kunt u van op aan. We hebben daar even de tijd voor. We staan als gemeente, ik denk hierbij aan de gemeenteavonden en de richtingen die we hebben gekozen, voor belangrijke zaken. Dit aspect, het vertrek van Jochem, zat daar niet op deze manier in.

Het is natuurlijk helemaal geen prettige mededeling en het is meer dan dat, het is een besluit van Jochem om te vertrekken. De getallen 7 en 7 maal 7 en 5 en 12 en 50, ze verklaren wat maar het resultaat blijft gelijk; hij vertrekt!

Het is wel overwogen en doordacht en dat respecteer ik in hoge mate. Ik vind het in die zin niet onverwachts en snap heel goed dat de wereld waar in het Woord zijn weg moet vinden, en Jochem heeft hier bewezen talenten voor, groter is dan Maarssen. Wij zijn indachtig de preek dankbaar voor die 7 jaar.

Toen Jochem het mij vertelde, vroeg ik hem wat hij dan ging doen en waarheen en of waar we in de gemeente mee bezig zijn een rol heeft gespeeld of hij het ergens mee oneens was of dat ik wat gemist had. Dat was allemaal niet het geval, zeker niet. “Ik neem de tijd om na te denken over wat ik verder ga doen”. Het woord sabbatical viel toen. Dat is het dus niet want bij een sabbatical kom je terug en dat is niet het geval.

Feit is dus dat Jochem op 2 april niet meer bij ons werkt. Ik vermijd 1 april , de datum, die Jochem correct noemde, maar die datum kan verwarring geven. Formeel zal zondag 17 maart afscheid genomen worden.

De kerkenraad zal hard aan de slag moeten om te kijken hoe we de werkzaamheden van Jochem kunnen herverdelen, een poosje dingen niet meer doen en kijken welke hulp we kunnen inschakelen op tijdelijke basis en uiteraard acties ondernemen naar hoe we in een nieuwe vaste formatie, die recht doet aan onze gemeente en mogelijkheden, kunnen voorzien.
Uiteraard wordt u op de hoogte gehouden en betrokken. De kerkenraad vergadert voor het eerst weer op 25 september.

Ik sluit nu af met Jochem succes te wensen in de komende periode dat hij nog wel voor ons beschikbaar is. De rest bewaar ik voor het afscheid wat we, het klinkt vreemd, gaan vieren. Jochem succes!  Naast de preek en het experiment met het avondmaal is er weer voldoende gesprekstof voor bij de koffie.”

 

Geplaatst in Nieuws.