Wandelverslag

Laatste gemeentewandeling (van dit seizoen) met zomerse temperaturen, goede gesprekken en een heerlijke afsluiting.

Na een door Gijs & Nel van Doorn verzorgde kop koffie (dank!), vertrekken we vanaf het Trefpunt richting Jan Stokbrug. Langs de Priorij en Doornenburgh wandelen we langs de Vecht in de richting van de Machinekade.

Langs het water breekt het zomerse groen zich aan alle kanten baan. Het belooft een warme dag te worden, maar ondanks het zomerse weer is het opvallend stil. Op de Machinekade opent zich langzaam het landschap. Met links de volkstuinen en rechts de caravans en zomerhuizen aan de Veenplassen, lopen we nà het gemaal, wat inmiddels een Rijksmonument is geworden, de ontzielde Middenweg op. Sinds de prachtige hoge bomen, langs deze kaarsrechte weg dwars door de polder, zijn gerooid, voelt het als de zoveelste doodse polderweg.

Aan het begin van de Middenweg hebben we onze eerste korte stop en bij het poldermonument 500 meter verder staan we stil bij de nieuwste ontwikkelingen in de polder: het voor een groot deel van de polder omvormen van cultuur- in natuurlandschap. De herinrichting van de polder waar niet iedereen even blij mee is, maar waar o.a. de vogelaars heel gelukkig mee zijn.

Langs de biologische boerderij van Van der Linden bereiken we over de Meeuwenseweg, de Laan van Niftarlake in Tienhoven. Daar leggen we aan in het Olde Regthuys waar we door de waard Cynthia de Pijper gastvrij worden ontvangen èn onthaald op koffie mét koek. Zij kent nog het begrip gastvrijheid. Een drietal dames Stam voegen zich hier bij de groep om de tweede helft van de wandeling met ons mee te gaan.

Met zijn twaalven vertrekken we na een half uur van het heerlijke terras, om langs de PKN kerk richting de Breukeleveensche of Stille Plas te wandelen. We volgen het voetpad wat loopt tussen deze plas en de Tienhovensche Plas. Een prachtig pad met links behalve uitzicht op de plas ook op het aan de overzijde gelegen Muyenveld, de Boomhoek en de Nieuw Loosdrechtsedijk. Aan de rechterkant het water van de Tienhovense visclub. Over dit water heb je een prachtig zicht op Tienhoven met de boven het groen uitstekende torens van de voormalige Gereformeerde en Hervormde (nu: PKN) kerk. Aan het einde van het pad gaan we rechtsaf de Dwarsdijk op en we vervolgen die rechtsaf-linksaf langs molen de Trouwe Wachter.

Bijna aan het einde van dit doodlopende stuk van de Dwarsdijk gaan we een laan op en volgen het klompenpad dwars door de nieuwe natuur ten oosten van Tienhoven. Het is het gebied achter het streekmuseum Vredegoed, wat ook wel de taartpunt wordt genoemd; als je de kaart ziet begrijp je waarom. Waterpartijen, bloemen, vogels en bosschages zover als we kunnen kijken. Met aan de horizon afwisselend de kerktorens van Nieuw-Loosdrecht, Hilversum, Westbroek, Utrecht, Maarssen en Tienhoven.

We steken de Heuvellaan over en gaan langs de bosrand van de bossen ten noorden van de Westbroekse Binnenweg, “Kwetsbaar gebied. Verboden toegang”, verder richting ons einddoel. Na een kilometer buigen we af richting de Kerkdijk in Westbroek. Daar arriveren we tegen twee uur aan de achterkant van de boerderij van Eveliene Manten-Horst, waar we hartelijk en royaal worden ontvangen. Na uitgebreid voorzien te zijn van spijs en drank gaan we per auto terug naar huis. Een prachtige wandeling is weer is ten einde. Het wandelseizoen is in stijl afgesloten.

Piet Vellekoop

Geplaatst in Nieuws.