Op bezoek bij ‘Dominee Beer’ op de Hofzolder

Een mandje met vijf broden en twee vissen, een prentenboek, een bak met zand, acht lego-poppetjes en natuurlijk dominee Beer. Dat waren in het kort de ingrediënten voor een geslaagde Kerk-op-schoot dienst op zondag 22 oktober jl. op de Hofzolder in de Open Hof.

Er was deze zondag weer een gezellige groep peuters met hun (groot-)ouders bij elkaar om de eerste Kerk-op-schoot dienst van het nieuwe seizoen te vieren. Het verhaal van de vijf broden en twee vissen werd in eenvoudige taal verteld. Jasmijn (4) en haar zusje Anniek (1) en hun ouders Marjan en Johan bezoeken regelmatig de Kerk-op-schoot dienst die nu pak em beet anderhalf jaar bestaat.

Belevingswereld

Marjan: “Wij vinden het belangrijk dat kinderen al jong iets van het geloof meekrijgen. Het mooie van deze diensten vind ik dat het aansluit bij de belevingswereld van de meiden. Jasmijn slaat het echt op en kan over twee maanden nog terughalen wat we nu gedaan hebben. Thuis lezen we verhalen uit de kinderbijbel  en kijken we naar plaatjes. Zo’n dienst is weer net een andere vorm waarin je het geloof samen met je kind en andere ouders kunt beleven. Ik merk dat Jasmijn als we thuis zijn altijd nog vol zit van de verhalen die ze heeft gehoord. Het blijft echt hangen en ze kijkt er iedere keer weer naar uit om te gaan. Ze bewaart zelfs trots de liturgie.”

Herkenning

Herkenning is voor kinderen in deze leeftijdsgroep heel belangrijk vinden Marieke Ramp-van Wijk en Myriam Verhoef, de twee initiatiefneemsters van deze belevingsgerichte diensten. Myriam: “Vanuit de landelijke organisatie Kerk-op-schoot bestaat er een klant-en-klaar format dat we kunnen gebruiken. Soms passen we dat een beetje aan. Maar het is voor deze leeftijdsgroep ook helemaal niet erg als je een thema volgend jaar nog een keer herhaald, eerder leuk.  Je ziet dat ze een bekend liedje makkelijker meezingen.”

Interactief

Myriam vindt het fijn dat er met deze diensten af en toe wat anders in de kerk is voor jonge kinderen.  Maar hoe ziet zo’n Kerk-op-schoot dienst er nu ongeveer uit? Myriam: “We starten met het aansteken van een kaars en een kort gebed. Daarna vertellen we het verhaal op een interactieve manier. Vanmorgen hebben we uitgebeeld hoe Jezus in een bootje ging varen op het meer. We gebruiken dan een speelgoedbootje en een teiltje met water. Toen Jezus aan land ging waren er een heleboel mensen. We lieten toen een bouwplaat zien met een heleboel duplo poppetjes. Ieder kind mocht een poppetje pakken en deze in een bak met zand zetten. In het verhaal gingen de mensen ook zitten om naar Jezus te luisteren. Tussendoor zingen we bekende kinderliedjes waarbij de tekst is aangepast aan het thema. Aan het einde van de dienst hebben we het lekkers wat iedereen had meegenomen in het midden gelegd in een mandje en dit met elkaar gedeeld.“

Vertrouwd

Marieke: “Ik merk dat ik mijn crêchediensten nu ook een wat andere invulling geef, met meer inhoud. Kinderen komen er vooral om te spelen maar het is fijn ze al jong vertrouwd raken met de verhalen in de Bijbel. Ouders die hun kind hebben gedoopt willen hun kinderen graag iets van het geloof meegeven. Daar proberen we bij de Kerk-op-schootdienst inhoud aan te geven. Zo wordt de gang naar de kerk al jong vertrouwd en is de overstap naar de kindernevendienst straks ook gemakkelijker.”

Kerk-op-schoot dienst in het kort

De dienst duurt ongeveer 25 tot 30 minuten. Daarna kunnen de ouders hun kind bij de crèche brengen en zelf aansluiten bij de kerkdienst, naar huis gaan of ze blijven hier nog een kopje koffie drinken en napraten.
Data van de volgende kind-op-schootdiensten van dit seizoen: 17 december 2017 (thema: kerst)
11 februari 2018 en 22 april 2018.

www.ontmoetingskerkmaarssen.nl/kerk-op-schoot.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe Kind-op-schoot diensten? Stuur dan een mail naar mmrverhoef@casema.nl.  Je (klein-) zoon of dochter ontvangt dan iedere keer automatisch een uitnodiging in de brievenbus.

Klik hier om naar alle foto’s van de Kerk-op-schoot diensten te gaan. 

Geplaatst in Blog kerkdiensten, Nieuws.