April 2017

Boekenbal

Ook de bazar is een soort boekenbal. Alleen staan alle schrijvers daar niet van hun wijn te nippen maar liggen ze gebroederlijk en gezusterlijk naast elkaar op tafel. De kwaliteit van de boeken is bij de bazar altijd heel hoog. Dat weten de handelaren die de bazar bezoeken ook. Vorig jaar ben ik door zo’n handelaar op ons boekenbal op de tenen getrapt. Dan zeg ik het nog heel netjes. Wat gebeurde er? Toen hij om drie uur binnenstormde, verdwenen de duurste boeken gelijk in zijn tas. Hij ging ze eerst verzamelen en beloofde ze later af te rekenen. Dat verzamelen lukte heel goed, dat afrekenen niet. Daar werd ik behoorlijk balorig van!

Dit jaar was ik voorbereid, dat zou me niet nog eens gebeuren! Strategisch hadden Marga van Hunen, Ineke Renée en ik de boekenkraam in sectoren verdeeld en we zouden allemaal scherp in de gaten houden wie wat meenam. De handelaar van vorig jaar kwam gelijk op de boekentafel af en weer met een grote tas. Wat zou ik doen, boos worden over vorig jaar? Hem als een dief behandelen? Nee, dat leek me niet zo christelijk. Dit keer bood ik behulpzaam aan mee te lopen en te helpen met uitzoeken. En het lukte, dit jaar heeft hij gewoon betaald! De boekenkraam leverde dankzij de hulp van velen € 1741 op, € 75 meer dan vorig jaar.

Niet alle boeken zijn verkocht, er bleef onder andere nog een spreukenboekje over dat ik zelf heb gekocht. En toen ik moe maar voldaan na de bazar dat eens doorkeek, zag ik een wijze spreuk van Goethe: ‘Als je iemand behandelt zoals hij is, zal hij blijven zoals hij is. Als je iemand behandelt alsof hij was wat hij zou kunnen zijn, dan wordt hij zoals hij zou kunnen zijn’. Misschien dat ik dat spreukenboekje volgend jaar maar aan de handelaar cadeau doe.

Jochem Stuiver

Geplaatst in Van de Waterkant.