Orgel Open Hof weer in oude glorie hersteld.

Zondag 17 Julli hebben we voor eerst weer kunnen genieten van het gerestaureerde orgel in de Open Hof. We hadden ons geen betere inwijding kunnen voorstellen dan door organist Tromp van Goor die weer alle register open trok. De conclusie het orgel is weer als nieuw en wilt u alle details weten over de restauratie en de beoordeling door Cees van Wijk klik dan op lees meer.

Op donderdag 14 juli is het onderhoudswerk aan het orgel in de Open Hof opgeleverd. Namens de firma Reil waren de heren Reil en v.d. Veen aanwezig, namens de Ontmoetingskerk waren de heren Van Huissteden en Van Wijk aanwezig. Bij deze oplevering is het uitgevoerde werk nagelopen. Dit waren op hoofdlijnen de volgende werkzaamheden:

– Alle pijpwerk is uitgenomen, schoongemaakt, oneffenheden

– bijv. een kleine lichte inzakking van de pijpvoeten

– bijgewerkt; frontpijpen zijn nog extra gepoetst.

– De grote prestantpijpen zijn op nieuwe ringen geplaatst, voor een betere aanspraak.

– Het afdichtingssysteem in de windladen van manualen en pedaal is geheel vernieuwd met zogenaamde ‘lingelandt-ringen’ met een wat verende werking, waardoor veranderingen van de houten pijpstokken enigszins kunnen worden opgevangen (beter dan de oude harde ringen). In totaal zijn circa 1200 van die nieuwe ringen aangebracht.

– In de ventielkasten (onder de windladen) zijn alle stiften (waartussen de kleppen bewegen) voorzichtig met staalwol behandeld om evt.oxidatie te verwijderen en met lak behandeld ter voorkoming van ‘hangers’ (dat is dat de klept blijft ‘hangen’ en er daardoor ongewenste geluiden ontstaan).

– In totaal zijn er 70 nieuwe conducten gemaakt en opnieuw aangebracht (dit zijn leidingen van de windladen naar de plek van de pijp in het front bijvoorbeeld, of liggend onder de windlade (dat is de subbas). Er bleken toch enkele leidingen dusdanig door oxidatie aangetast, dat er gaatjes in die leidingen waren ontstaan en er drukverlies ontstond. Dit kwam door de vroeger toegepaste legering van het orgelmetaal, meer lood (kwetsbaarder voor oxidatie) dan tin; tegenwoordig wordt er gewerkt met orgelmetaal met een hoger tinpercentage.

– De windladen en de tractuur van klavieren en pedaal naar die windladen zijn geheel opnieuw afgeregeld, waarbij de pedaaltoetsen opnieuw werden “ingeleerd” om klepperen van die pedaalstokken te verhinderen. – De stemflappen van de grote prestanten in het front zijn beter afgesteld. Van de Trompet 8’ is de intonatie geëgaliseerd waardoor de aanspraak sterk is verbeterd .

– De Mixtuur is ook bij-geïntoneerd en is minder overheersend dan die was, deze is nu wat milder geworden.

– Aan de werk- en stemvloer aan de achterzijde van het orgel is een leuning gemaakt i.v.m. de Arbo-veiligheid.

 

Door Cees van Wijk is ten aanzien van het effect van de onderhoudsbeurt het volgende opgemerkt: “Het gehele werk heeft mij persoonlijk aangenaam verrast: vooral de Prestant 8’ – een basis register – klonk in mijn oren wat voller/warmer. De Trompet 8’ is qua klank verbeterd en de Mixtuur mengt zich een stuk beter in het volle werk. Door de nieuwe afdichtingen van de windladen “staat” het geluid van de pijpen (geen drukverlies meer). Door die nieuwe afdichtingen en de bij-intonatie een fraai – en bij het plenum een statig – resultaat, zodat je met de degelijke bouw van de kas en de opbouw van de diverse inrichtingen van 1988, je in feite kunt spreken van een nieuw orgel dat weer in lengte van jaren mee kan !!! Naar mijn bescheiden mening is er vakwerk verricht, vooral door de heer v.d. Veen.”

Geplaatst in Nieuws.