goedvrijdag

Goede vrijdag: Kruisweg in Open Hof

goedvrijdagDit jaar wordt er een speciale invulling gegeven aan de bijeenkomst op Goede Vrijdag, 29 maart om 19:30 uur in kerkgebouw Open Hof, kerkweg 60.

Centraal staat dan de kruisweg (via dolorosa in het Latijn) van Jezus die kunstenaar Willem Hesseling heeft geschilderd. We lopen als het ware met Jezus mee vanaf het moment van zijn overlevering tot zijn graflegging. Net zoals ‘The Passion’ op TV, maar dan aan de hand van veertien schilderijen die via de beamer getoond worden…

 

willemDit jaar wordt er een speciale invulling gegeven aan de bijeenkomst op Goede Vrijdag, 29 maart om 19:30 uur in kerkgebouw Open Hof, kerkweg 60.

Centraal staat dan de kruisweg (via dolorosa in het Latijn) van Jezus die kunstenaar Willem Hesseling heeft geschilderd. We lopen als het ware met Jezus mee vanaf het moment van zijn overlevering tot zijn graflegging. Net zoals ‘The Passion’ op TV, maar dan aan de hand van veertien schilderijen die via de beamer getoond worden…

Dat alles is ingebed in mooie teksten die de dichter Hans Bouma speciaal bij deze schilderijen schreef, schriftlezingen, muziek, gebed en zang. Er is geen preek, de woorden, beelden en muziek zijn genoeg deze avond.

Wat wij deze vrijdag doen is niet nieuw. Vanaf ongeveer de 15e eeuw werd al op Goede Vrijdag in kerken waar de kruisweg van Jezus op de muren was afgebeeld een tocht gemaakt langs deze afbeeldingen. Dat is een unieke manier om het verhaal en alles wat daarbij hoort tot je door te laten dringen.

Kruiswegstaties zijn meestal afbeeldingen van Christus, het kruis en de omstanders. Op de schilderijen die we deze avond gaan zien staan echter een hoofd, een hand, een stuk van het kruis en soms een gezicht. Deze kruisweg laat die elementen voor zich spreken. De kunstenaar gebruikt – geïnspireerd door het getal drie dat in het lijdensverhaal zo’n belangrijke rol inneemt – slechts drie kleuren. Bruin (aards), groenig (handeling) en blauw (dat waar je als mens uiteindelijk heen wilt).

In deze schilderijen spelen handen de hoofdrol. Soms gebald, soms wijzend of juist afhoudend, soms wanhopig of troostend of kwetsbaar. Simon van Cyrene steekt Jezus de helpende hand toe. De handen zijn de dragers geworden van het verhaal. De ene mens heeft een hamer in zijn hand en nagelt de hand van de ander aan het kruis. Hesseling laat ons zo naar onze eigen handen kijken, wat doen wij daar mee?

Zo volgen we op Goede Vrijdag Jezus op de laatste etappe van zijn leven. Wij gedenken zijn moed, zijn geloof maar ook de angst en de twijfel, die hem op deze weg begeleid hebben. En we gedenken op deze dag alle mensen, die gebukt gaan onder angst en twijfel; we bidden en zingen voor hen en voor ons zelf om moed, geloof, vergeving. We doen dat tegen de achtergrond van Pasen, het feest van licht en hoop. Zonder Pasen zou de kruisweg een deprimerende aangelegenheid zijn, maar het is juist de weg naar de opstanding en het licht!

Iedereen is deze avond van harte welkom om deze weg te gaan.

Ds. Jochem Stuiver

 

Geplaatst in Archief.