Van de Waterkant

november 2017

Moppen tappen met Luther Als je de schilderijen met het ernstige portret van Luther ziet, zou je misschien niet verwachten dat het bij Luther thuis altijd oergezellig was. Dat was het wel! Luther was heel gastvrij. Iedereen kwam bij hem over de vloer en at een hapje mee aan grote tafels in het voormalig Augustijner…

september 2017

Goodies Een paar weken terug was ik voor studie en nascholing in Boekarest, Roemenië. Op het vliegveld nam ik een taxi naar het hotel want dat kost daar bijna niets. Als je tenminste de normale prijs weet anders betaal je alsnog twintig euro in plaats van tien. Maar ik was gewaarschuwd en was overal op…

augustus 2017

Mixed grill Op een zonnige zomeravond ben ik in Utrecht. Ik heb een tafeltje gereserveerd aan het water van de Oudegracht. Alleen voor het uitzicht is het al de moeite waard. Er vaart en drijft van alles vlak langs mijn bordje. Studenten in een sloep, een ouder echtpaar op een jacht zo groot dat het…

juni 2017

Diepzinnige graffiti In de Marnixstraat in Amsterdam werd een tijd geleden op een muur gekalkt: “Jezus redt”. Op zich een mooie spreuk. Maar daar dachten sommigen toch net wat anders over. Een paar weken later kalkte iemand er nog twee woorden achter: ”het niet”. “Jezus redt het niet” stond er toen. Ook dat is een…

Mei 2017

Gapen Het zweet staat me op de rug. Met drukke gebaren ben ik vol enthousiasme aan het preken. En dan zie ik ergens in het midden van de kerk iemand uitgebreid gapen! Daar probeer je niet te veel aandacht aan te schenken maar je hebt het toch gezien. De gedachte gaat door me heen: ben…

April 2017

Boekenbal Ook de bazar is een soort boekenbal. Alleen staan alle schrijvers daar niet van hun wijn te nippen maar liggen ze gebroederlijk en gezusterlijk naast elkaar op tafel. De kwaliteit van de boeken is bij de bazar altijd heel hoog. Dat weten de handelaren die de bazar bezoeken ook. Vorig jaar ben ik door…

Maart 2017

Alle mensen lijken op elkaar Vorige maand mocht ik een overdenking doen tijdens een zangdienst in de Ark. Na afloop van de zangdienst word ik met grote armgebaren naar een tafeltje gewenkt. Aan tafel zitten vijf al wat oudere dames. Een van de dames neemt het woord: ’We willen u graag even spreken. We hebben…

Februari 2017

Schrijnend straattheater Iedereen die wel eens in Utrecht gaat winkelen komt ze tegen: bedelaars. En dan bedoel ik niet de daklozen, maar mensen met meestal een duidelijk zichtbare handicap. Ze vallen direct op. Zij zitten stil en gebogen op de grond terwijl iedereen om hen heen rechtop beweegt. Voor een extra zielig effect is er…

Januari 2017

Het wonder van de vrijdagavond Wat een feest was het vrijdagavond 30 december bij de Top2000 kerkdienst in Open Hof. Ik had nooit gedacht dat we een geheel gevulde kerk zouden krijgen die avond. Helemaal stond ik te kijken dat meer dan de helft van de bezoekers van buiten de eigen gemeente kwam. Velen die…